onsdag 28 januari 2009

Den nya konstitutionen

I söndags 25 jan hölls en folkomröstning här i Bolivia om den nya konstitutionens vara eller inte vara. De senaste veckorna har både ja-sidans och nej-sidans kampanjer varit intensiva. Oppositionen har jobbat hårt för ett nej till den nya konstitutionen och då de flesta stora tv-kanaler i landet ägs av oppositionsanhängare har folket matats med ibland helt absurd propaganda. För det är inte med argument nej-sidan valt att kämpa mot den nya konstitutionen, utan genom att sprida lögner. Bl.a. har oppositionen påstått att staten genom den nya konstitutionen skulle få rätt att beslagta männinskors bostäder (för att ge till de fattiga), att barnen i första hand skulle tillhöra staten och i andra hand föräldrarna samt att Evo Morales skulle utropa sig själv till diktator. Oppositionen har även påstått att den nya konstitutionen skulle förbjuda folk att odla de grödor man vill och behöver för att föda sina familjer, något som oroat många på landsbygden där läskunnigheten inte är total och man inte själva läst det nya konstitutionsförslaget. Bolivia utropade sig för inte så länge sedan som fritt från alfabetism, en sanning som inte är helt sann. Regeringen har ständigt tvingats dementera alla lögner, något som tagit upp tid och resurser från viktigt informationsarbete. Trots detta vann ja-sidan. Drygt 60% av folket i Bolivia röstade ja till den nya konstitutionen.

Den nya konstitutionen kommer att innebära förbättringar för många grupper som idag är diskriminerade i samhället. Regeringen vill skapa jämställdhet och jämlikhet i landet, minska klyftorna mellan fattiga och rika. Alla landets folkgrupper erkänns och alla språk erkänns likvärdiga spanskan. Ingen ska längre diskrimineras p.g.a. sin bakgrund, kön, religion, etnisk- kulturell- eller social tillhörighet etc.

En stor del av artiklarna i den nya konstitutionen handlar om kvinnans rättigheter, som idag är begränsade. Kvinnan får rätt att studera, delta i politiken på alla nivåer, rätt att ärva och äga jord, rätt att bestämma över sin egen kropp (sexuella rättigheter), rätt att själv bestämma hur många barn hon vill ha. Kvinnor får inte längre diskrimineras i arbetslivet p.g.a. ålder, utseende, civil status o.s.v. Inte heller får kvinnor avskedas p.g.a. graviditet och de får rätt till barnledighet. Kvinnorna får med en nya konstitutionen samma rättigheter och skyldigheter som männen och framförallt framhålls kvinnors rättighet att leva ett liv utan våld.

4 av Bolivias 9 provinser röstade nej till den nya konstitutionen och från många håll hörs protester och krav på ett ogiltigförklarande av valresultatet då man anser att regeringen inte kan köra över viljan av en så stor del av folket. (Majoritet!?)

Man röstade även om att införa en begränsning av hur mycket jord man ska få äga, något som också mötts av stort motstånd från oppositionen, då många av de stora markägarna innehar höga positioner inom oppositionspartierna. Dock röstade 70% för en markbegränsing på 5000 hektar. Ingen som idag äger mer mark än så kommer att påverkas av beslutet kan tilläggas. Ingen kommer att tas ifrån sina marker som oppositionen påstått.

Förändring tar tid men jag tror att den nya konstitutionen är ett steg i rätt riktning för Bolivia.

1 kommentar:

Anonym sa...

alltså shit... ja visste inte att de va så illa i Bolivia innan ja läste de här! va skönt att det kommer en föränring!
Jag och tove sitter och disskuterar det här nu XD de känns så sjukt att dom aldrig fått uppleva det vi ser som en självklarhet! vad som påverka mig mest var att kvinnor inte förrän nu får bestämma över sin kropp... och att inte fler rösta för... sjukt! det måste vara en underbar förändring för kvinnorna i Bolivia!